Socialer verdeling van inkomen

Als dat geen goed nieuws is: de Amerikaanse werkgever Dan Price  van het bedrijf Gravity Payments gaat alle salarissen van zijn werknemers in drie jaar verhogen naar $ 70.000 en zelf gaat hij minder verdienen om dit te kunnen financieren! Hij zal sterk drastisch in inkomen achteruit gaan.  Een heel andere verdeling van salaris dan wij in het algemeen gewend zijn. Dan Price (leuk die achternaam) heeft dit o.a. gedaan, omdat hij had gelezen dat mensen met een inkomen van $ 70.000 gelukkiger zouden leven.

Wat een geweldig initiatief! Wat een voorbeeld voor de mensheid. Waarom ik dit vind?
Als je om je heen kijkt, naar het nieuws luistert, de kranten leest, overal kom je armoede tegen. Maar er zijn ook stinkend rijke mensen (sorry voor mijn taalgebruik) die meer bezitten dan wij allemaal bij elkaar.  Sterker nog, er is al een waarschuwing dat wanneer de groeiende ongelijkheid qua inkomen en vermogen doorgaat, de verwachting is dat in 2016 het vermogen van de rijkste mensen ter wereld 1% zal zijn en dat die 1% meer zal bezitten dan de rest van de wereldbevolking! (www.oxfamnovib.nl/Vermogen-rijkste-1-in-2016)  Niemand misgun ik een heel goed salaris en een leuk huis etc., maar het moet niet te gek worden. Mijn idee. Het is toch niet meer te volgen dat er mensen zijn die in hun geld kunnen zwemmen, gouden kranen kopen, terwijl er om de hoek van de straat nog bittere armoede is. Het zou toch wel een beetje eerlijker verdeeld mogen worden, toch? De één heeft geluk en kan tonnen aan euro’s verdienen in een week of een dag of nog veel sneller. Maar waar is dan nog het moreel besef als diegene het allemaal voor zichzelf houdt?                                                                                                                                                  Is dit wel een kwestie van moreel besef vraag je je misschien af. Als het toch eerlijk verdiend is…? Laten we er vanuit gaan dat iemand het op een eerlijke manier vergaard heeft: een huis als een kasteel heeft, een Rolls, twee zwembaden, bedienden etc. Hij heeft er heel hard voor gewerkt en wist de juiste wegen te bewandelen om zoveel bij elkaar te verdienen en het geluk was ook met hem. Niets mis mee toch, zou ik zelf ook wel willen, toch? Nee dus. Ik wil heel graag een goed inkomen, heel graag op vakantie kunnen gaan, in een leuk huis wonen met een heerlijke tuin, maar ik hoef niet te baden in weelde met het besef dat er anderen zijn die nauwelijks hun kinderen genoeg te eten kunnen geven of erger nog: geen eten meer hebben om nog te kunnen geven.

Het is niet nodig dat er mensen honger lijden, de aarde biedt in overvloed, er is genoeg voor iedereen. Eigenlijk zou niemand geldzorgen hoeven te hebben als de extreme rijken wat minder rijk zouden worden en er een evenwichtiger en eerlijker verdeling van vermogen en inkomen zou komen. Dat zou zoveel ellende uit de wereld weghalen.
Een last zou van veel schouders afvallen. Niet dat ik kant-en-klare oplossingen heb hoe dit gerealiseerd zou moeten worden, maar dat hoeft ook niet. Ik ga ook geen breedvoerig betoog verder houden over dit onderwerp. Het gaat om het idee en gelukkig ben ik niet enige die er zo over denkt. Ik heb goede hoop dat er ooit betere tijden zullen aanbreken en dat de mens zich in alle opzichten socialer gaat opstellen.
Het filmpje is hier dus een prachtig voorbeeld van. Klik op de link (helaas in het Engels): Dan Price verhoogt inkomens van werknemers
Stel je toch eens voor: een wereld zonder armoede! Er is een ommekeer in de mens voor nodig, een moreel besef dat steeds meer groeit om ook zorg te willen dragen voor de ander en deze innerlijke transformatie is al bezig! Kijk maar om je heen, er gebeuren ook heel veel positieve dingen op dit gebied, de mens wordt steeds bewuster!

DSC00968

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.