Kiezen…

Bij mij begon het toen ik nog een tiener was. Mijn vader vond dat ik maar naar het stierengevecht op tv moest kijken, daar werd ik sterk van. En ik als jonge meid keek vol afgrijzen hoe een stier tot het uiterste werd gedreven. Maar hij kon me niet dwingen te blijven kijken.
Jong als ik was, liep ik weg. Ik kon niet aanzien hoe onschuldige stieren werden opgehitst, uitgedaagd en hun eigen dood tegemoet stormden. Ik wilde het niet zien en ik koos ervoor om mijn vaders bevel niet op te volgen. Als ik me het goed herinner, heeft hij me toen met rust gelaten en zoiets niet meer geprobeerd. Dat was voor mij als tiener onbewust al een les dat ik kon kiezen om niet naar alles op de televisie te kijken wat me werd voorgeschoteld, zelfs als er een poging werd gedaan om me daartoe te dwingen.

Door de jaren heen ben ik me steeds bewuster geworden van mijn gevoeligheid voor bepaalde beelden. Nooit zal ik die keer vergeten dat ik naar een film op de tv keek en een lange rij van naakte Joden zag op weg naar de gaskamers. Het haalde mij totaal uit evenwicht en ik kon het verder niet meer aanzien en ben ook weggelopen, huilend. Niet dat ik wegliep voor wat er was gebeurd en het ontkende, maar de beelden maakten een te diepe indruk op me en deden me geen goed. Het weten was en is voor mij voldoende. Ik hoefde van mezelf niet te kijken als ik er zo door van slag raakte. Dat heeft geen zin, het voegt voor mij niets toe. In plaats van me hierdoor zo uit het evenwicht te laten brengen kan ik beter naar iets kijken waardoor ik me goed en positief ga voelen. Ik ben ervan overtuigd dat als je jezelf steeds weer dwingt om te kijken naar iets waar je je heel rot door gaat voelen, je behoorlijk depressief kunt worden.

Dit zijn een paar voorbeelden van momenten dat ik koos om niet te kijken. En ik ben ervan overtuigd dat dat een ieders goed recht is.                                                                                 Weet je, als je leert om steeds meer naar positieve dingen te kijken in je eigen leven, in dat van anderen, in wat er om je heen gebeurt, wat er in de wereld gebeurt, word jij ook steeds positiever en ga je je beter voelen. Sterker nog, je kunt zelfs uit omstandigheden die vreselijk en ellendig lijken, iets positiefs halen.  Niet dat je die ellende ontkent, maar je zoekt naar het positieve in iets wat helemaal niet mooi en goed lijkt.                                      Zo liet Jezus zijn discipelen langs een dode hond lopen en ernaar kijken. Het liefst hadden ze het dier links willen laten liggen, maar Jezus zei dat ze eens moesten kijken naar de schitterende witte tanden van de dode hond.
Nu kun misschien denken: “Hé, maar je had ook het positieve kunnen halen uit het stierengevecht of de lange rij Joden op weg naar de gaskamers.” Daar heb je gelijk in, maar als je echt niet tegen bepaalde beelden kunt, vind ikzelf dat je er beter niet naar kunt kijken. En dit telt natuurlijk niet alleen voor bepaalde beelden, documentaires, films e.d. op de televisie, maar ook voor wat je wordt verteld. Ken je dat gevoel dat je bekruipt als iemand je een verhaal verteld waar je niet goed van wordt? Het kan zijn dat je dat helemaal niet wilt horen, zeg dat dan ook tegen die ander. Je hoeft niet naar alles te luisteren en zeker niet als het je geen goed doet.

Mijn bedoeling van de volgende artikelen die ik op mijn Fonte Forti website plaats, is om schitterende, rustgevende, hoopgevende en meditatieve beelden, berichten en indrukken te geven. Ik wil putten uit mijn leven, uit mijn ervaringen, wat ik hoor en zie. Wat ik tegenkom in de media etc. In de hoop dat het jou ook helpt om steeds meer het positieve in het leven te zien, zodat je de kracht in jezelf steeds meer kan aanboren.

Maar toch wil ik ook schrijven over situaties die heel moeilijk en confronterend zijn, ik wil het positieve hieruit halen. De gouden rand van inzicht vinden om te kijken wat er valt te leren uit onrechtvaardigheid, hoe we met ons allen een positieve draai aan iets kunnen geven. Wat kunnen we van elkaar leren?

Ook zal ik verder teksten op allerlei gebieden plaatsen die interessant voor je kunnen zijn en nieuws over de diensten die ik aanbied.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.